Blogs

Oktober 2019

DE MONNIKSKAPSPIER EN BOVENSTE ZAAGSPIEREN

In de voorstelling van Johannes de Doper (door Leonardo da Vinci) is niet alleen een aantrekkelijke jongeling te zien, met mooie schouderpartij, arm en hand, maar wordt Johannes als getuige en ontvanger van goddelijk licht uitgebeeld.
In de yoga gaat het niet om het fysieke lichaam alleen, maar wat helpt dat lichaam ons toch geweldig!

Lees meer

September 2019

OOG VOOR KLEINE MOOIE DINGEN

In het blog van september gaat het over het ontwikkelen van ‘geestelijke spieren’ en in dat het blog van oktober gaat het over het activeren van fysieke spieren Beide spieren zijn sterk verbonden met het hart en het hartgebied. De mildheid-meditatie (Meditatie van liefdevolle vriendelijkheid ) helpt je, kwaliteiten die horen bij compassie te ontwikkelen, en dat kan niet zonder de kwaliteiten die we aan het energetisch hart toeschrijven: onvoorwaardelijke liefde, warmte, zachtheid, openheid en acceptatie .

Lees meer

Augustus 2019

BEREID EN ONTROERD

Reizend naar wat ruimte en harmonie geeft......

Lees meer

Juli 2019

1,2,3,4,5,6,7….VERBONDEN

Kortgeleden voelde ik vrij plotseling een dwingende behoefte om ruimte te creëren op de plank boven de oude voederbakken (‘altaar’) in het yoga centrum. Dat leidde afgelopen zondag tot veel gesjouw, weghalen, en leegmaken. Ik was zelf verbaasd over het resultaat: Nieuwe ‘leegte’; hoewel ik ook wel wat had laten staan; vooral bloemen en licht(jes). Pas nadat ik er nog een keer goed en geconcentreerd naar keek, realiseerde ik me dat het nu een ‘zevende chakra altaar’ is geworden.

Lees meer

Juni 2019

WAT ALS WE ALLES TEGELIJKERTIJD ZOUDEN KUNNEN ZIEN?
Mijn eerste jaren op Rijksacademie in Amsterdam stonden vooral in het teken van leren waarnemen. Soms waren we tien dagen bezig met eenzelfde model; van 9.00 tot 16.00 uur. En maar blijven kijken en tekenen. Daar heb ik geleerd nog beter te kijken. Soms denkend: Hoe zit het nou; soms gedachteloos je handen hun gang laten gaan, afwisselend kijkend naar het papier op de ezel en naar het model.
In de yoga en meditatielessen staat ‘waarnemen’ in zekere zin ook centraal en dan met name gericht op het vinden van een balans tussen aandacht voor ‘binnen’ en ‘buiten’.

Lees meer

Mei 2019

EEN KOPJE THEE STROOMT OVER
Er is een grapje over een wijze vrouw die haar leerling op bezoek heeft. Hij klaagt dat hij het zo druk heeft en zo onrustig en stijf is. Ze vraagt of hij een kopje thee wil en dat wil hij wel. Ze schenkt een kopje thee in maar ze blijft doorschenken……. terwijl het kopje al helemaal vol is. De leerling denkt wat krijgen we nou….en wil haar tegenhouden.
Hij vraagt: “Wat doet u nu”? ”Ik laat je zien wat er met jouw hoofd gebeurt als je alsmaar door blijft gaan met denken…”

Lees meer

April 2019

ZO VRIJ ALS EEN VOGEL (deel 2)

We zijn doorgaans geen vogel….
Maar het zien van vliegende, dartelende vogels roept een prettig gevoel bij ons op. En wellicht, met een beetje fantasie en verbeeldingskracht, kunnen we ons voorstellen hoe dat zou zijn om ook zo sierlijk en schijnbaar vrij door de lucht te zweven en er zo, zeg maar, zelfs van ’dat voorstellen’ van te genieten.
Er zijn in de yoga een aantal oefeningen die bedoeld zijn om de lichtheid en zachtheid van het ‘in de lucht zijn’ te kunnen ervaren.

Lees meer

Maart 2019

ZO VRIJ ALS EEN VOGEL (deel I)

Maar eerst aandacht voor de nieren, de blaas en de lever.
Zolang er mensen zijn, bestaat het verlangen om zo vrij te zijn als een vogel, om vleugels te hebben die je laten uitstijgen boven angst, zorgen en verdriet. Als kind vond ik die vrijheid in spelen; als kunstenaar in het schilderen en het maken van beelden en installaties. Toen ik verder zocht vond ik soms, - want zo eenvoudig is het niet-, vrijheid via het lichaam door yoga en meditatie. Ik kom hier in april op terug.

Ik ontdekte dat lucht geen weerstand heeft door mijn vingertopjes te volgen als ik mijn armen zijwaarts heel langzaam op en neer laat gaan op de ademenergie. Het voelt zo licht aan en ook al heb ik dat ongelooflijk vaak gedaan het blijft vooral als we het samen doen een prachtige ervaring. Zo licht als een veertje voelt het.Lees meer

Februari 2019

ZELFVERTROUWEN DOOR STABILITEIT EN MOBILITEIT
Aandacht voor het S.I-gewricht en de bogen van de voeten.

De meeste yoga-leerlingen weten het heiligbeen wel te vinden. Maar niet iedereen weet de S.I.(‘sacro-iliacale’)-gewrichten te traceren. Ze liggen links en rechts van het heiligbeen en verbinden het heiligbeen met de darmbeenderen; de grote beenderen van het bekken. Ze passen als twee ondiepe lepels in elkaar.

Stabiel staan geeft door het gevoel van veiligheid en ’er mogen zijn, ruimte in mogen nemen’ een zelfverzekerde lichaamshouding.De botten in de voet (26 in elke voet) vormen samen drie bogen. Als de drie bogen soepel zijn absorberen zij de energie die ontstaat als je hiel de grond raakt en sturen ze deze via het bindweefsel omhoog ter ondersteuning van de voorwaartse beweging van het lichaam.

Lees meer

Januari 2019

HET ZIENDE IN DE MENS
Zo aan het begin van 2019 wil ik jullie graag de eerste vier van de 195 Sutra’s van een yoga klassieker Zien door yoga van Patanjali uitleggen. In december heb ik mijn lievelings-Sutra besproken.
Je kunt de Sutra’s zien als yogawegwijzers. Ik ben er nu z’n twintig jaar mee bezig en weet dat ze kostbaar zijn maar niet altijd gemakkelijk. Ze vragen geduld, doorzettingsvermogen, eigen inzicht en geen klakkeloze navolging. Deze zeer oude kennis die uit ervaring met yoga en meditatie vanuit mondelinge overlevering is verkregen, is ook in onze tijd zeer bruikbaar. Ze geeft inzicht in onze geest en wie we werkelijk zijn. Ze is op zo’n manier toe te passen dat we op een gezonde manier omgaan met stress en andere problemen in deze tijd.

Lees meer

December 2018

TERUG NAAR DE KLASSIEKE BRON:DE GEEST ZUIVER, STIL, HELDER EN GEFOCUST.

Ruim 200 jaar voor Christus verzamelde Patangali mondeling overgeleverde kennis van wijze mannen en schreef ze op in het boek ‘Zien door yoga’. Hierin wordt het doel van yoga uitgelegd en wat ervoor nodig is om dit te bereiken.
En iedere keer pak ik het weer. Het boek bevat 195 korte krachtige in Sanskriet geschreven teksten, waarvan natuurlijk vertalingen zijn geschreven en waarop ook vele commentaren zijn gegeven .Ik gebruik die van Jogchum Dijkstra en Salvatore Cantore. Zowel in de mindfulness-training als in de compassie-cursus vind ik die oude praktische kennis terug.

Lees meer

November 2018

WAAROM ZOVEEL AANDACHT VOOR BEKKENBODEM, BEKKEN EN BUIKSPIEREN?

De bekkenbodem vormt de bodem van het bekken, van de romp. Hij geeft stabiliteit, kracht, steun en zekerheid. Zowel psychisch als fysiek.
Wat je doet bij het activeren is vanuit een stabiele basis aarden en (moeiteloos) oprichten tot in het kroonpunt naar de ruimte boven je. Het werkt dus zowel naar beneden als naar boven door. Het activeren lengt je lichaam en de natuurlijk hollingen in de rug blijven gehandhaafd. Zo geef je jezelf ‘ruimte’ en ‘aanwezigheid’.

Lees meer

October 2018

ZONDER FOCUS IS JE GEEST ALS EEN STUURLOOS SCHIP
Tot nu toe had L. tijdens de meditatie op het moment dat hij opmerkte dat de aandacht van de adem naar het denken was gegaan, direct het denken losgelaten. Hij bracht de aandacht weer naar zijn focus: De adembeweging, het rijzen en dalen. Hij werd er rustig van en bleef gefocust.
Toen de instructie veranderde en gevraagd werd om de focus bij het denken en het denkproces te houden, was zijn verbazing en verwondering in de nabespreking nog op zijn gezicht te lezen.
“Ik zag dat gedachten een soort flarden zijn…die ik kon volgen”. L. was zich bewust geworden van het denken en verbaasd dat hij daar de aandacht op gericht kon houden. Het wordt voor L. nog interessanter als hij vanuit het ruime bewustzijn ook de focus naar de inhoud van het denken kan brengen en daar bewust bij kan zijn. Waarom zou dat interessanter en zinvoller zijn?

Lees meer

September 2018

“IK BEN BANG DAT IK GA HUILEN IN DE LES “
Ik werd een paar weken geleden opgebeld door een yoga-leerling. Olga, (niet haar echte naam) twijfelde of ze wel weer moest gaan beginnen met yoga. Ik wist dat er nogal wat op haar bordje terecht was gekomen. Ze had veel zorg moeten verlenen naast al haar ‘gewone’ werkzaamheden en dat had de nodige stress en druk opgeleverd. Heel begrijpelijk. Ze vertelde toen ook dat ze na een yogales altijd heel goed sliep, de les altijd heel prettig vond en de volgende dag regelmatig rugklachten had.

Lees meer

Juli 2018

HET MEEST BEWEEGLIJKE, DELICATE EN COMPLEXE GEWRICHT
AANDACHT VOOR DE SCHOUDERGORDEL

We hebben de afgelopen tijd veel oefeningen gedaan voor de schouders.
Ik geef jullie graag wat achtergrondinformatie.

Lees meer

Mei/Juni ’18

DE NEUS EN NEUSOEFENINGEN

Door alle prachtige geurende bloemen in de tuin bij het Koetshuis kon ik de leerlingen ook in de les de geur van de rozen en jasmijn laten ruiken. Bij bijna iedereen verscheen een glimlach. In de yogales buiten kwamen ook allerlei geuren langs. Dat is overal het geval, ook in de stad: de lindebloesem, de liguster, de vlier…. Maar er is meer te vertellen over de neus.…

Lees meer

April ’18

ZOMERZON IN DE LENTE
Zaterdagochtend 21 april mindfulness yoga en meditatie.

Stapmeditatie
Na de ontvangst met thee buiten aan de grote tafel nodigde het prachtige weer en het overweldigende groen ons uit voor een ‘stapmeditatie’. Deze oefening biedt een super mogelijkheid om te aarden en je te verbinden met jezelf en met het ‘buiten zijn’. Als je loopt ben je meestal ergens op weg naar toe, met een doel. Nu niet. Je ervaart heel bewust, hoe je voet omhoog komt en weer neerdaalt. De andere voet komt op en daalt weer neer. Door deze zinnetjes zachtjes uit te spreken als je dit ervaart, blijf je heel bewust erbij.

Lees meer

Maart 2018

FLEXIBEL EN GOED GEAARD HET VOORJAAR TEGEMOET!

Vanaf januari tot aan de voorjaarsvakantie hebben we vooral oefeningen gedaan die gericht waren op het versterken en flexibel houden van onze basis en van de wervelkolom. Dat deden we d.m.v. torsies. De leerlingen hebben de verschillende torsies ook thuis kunnen oefenen met behulp van de ingesproken instructies.
De komende weken gaan we verder met prana-oefeningen: Bewustzijnsoefeningen met de ademenergie. Ook staan oefeningen om het innerlijk korset te versterken centraal. Dat is ondersteunend bij het ‘jezelf oprichten'.

Lees meer

Januari 2018

MERIDIANEN: ENERGIEBANEN IN HET LICHAAM
De yogabeoefenaar kan door meer inzicht in de werking van de energie en van de energiebanen de oefeningen verdiepen en er geestelijk en lichamelijk voordeel mee doen. Daarom besteed ik in deze blog aandacht aan de meridianen, de energiebanen in het lichaam en geef ik een oefening voor de lage buikademhaling.

Foto: Jenneke. “Wat een ruimte en dan z'n enorme wolk. En die gaat ook weer op in de ruimte”

Lees meer

Herfst ’17

IEDERE DAG TIJD VOOR EEN MINI-VAKANTIE, WAARDOOR JE LICHAAM EN GEEST RUST KRIJGEN

Dit blog bestaat vooral uit een ingesproken oefening. Ze is afkomstig uit de cursus die ik momenteel geef: ‘Compassie &Kunst' Met daarin inspiratie uit de beeldende kunsten ; veel compassie-mindfulness-yoga beoefening en theorie over compassie.

Lees meer

Juli 2017

IEDERE AFSLUTING KAN IETS NIEUWS BRENGEN
Aan eind van het seizoen hebben we de laatste yogales buiten beoefend. Gewoon op de blote voeten of op lage schoenen. Soms gebeurt een klein wonder door hoe de les zich ontvouwt. Vaak omdat ik juist niet heb voorbereid ….

Lees meer

Mei 2017

VERWONDERD
Op de laatste zondag van mei was de tweede ‘Vroege vogels en yoga’ van de deze maand. Het begint al goed met een concertje door de ‘huismerel’ vanuit zijn boom bij de ingang van het Yogacentrum.

Lees meer

April 2017

ONTVOUWEN
Een lenteoefening voor het ervaren van ruimte en lichtheid.
Oefening voor het hartgebied, de schouders, de nek en het hoofd

Lees meer

Maart 2017

Inzichtyoga
• Stil staan, of actie. Of allebei?
Hatha yoga
• Stil staan als een REIGER… rechtop en mooi lang. Zichtbaar, je mag gezien worden.
• Stevig staan, als een berg, dan in beweging komen.

Lees meer

Januari 2017 blog 2

Bhagavad Gita, het klassieke boek over yoga en bezinning. Een universele tekst over zingeving. De Bhagavad Gita is een deel van de Mahabharata, een reusachtig epos dat in het begin van onze jaartelling is opgeschreven.

Lees meer

Januari 2017 blog 1

Hatha Yoga: halve kaars
Inzicht-yoga: Jogchem Dijkstra (1942- 2016) : wegbereider

Lees meer

Okt./Nov. 2016

Hatha yoga: Egyptische zonnegroet; Staande driehoek.
Inzichtyoga: De 7 'takken van Patangali'; Astija of eerlijk zijn; Aparigraha of edelmoedig zijn

Lees meer

Juni/juli 2016

Hatha yoga: Basisoefeningen; Stevig staan; Bekkenbodem activeren.
Inzicht yoga: Yoga sutra’s van Patangali; Gelijk moedig zijn; Rutger Kopland: Tijd

Lees meer

mei 2016

Hatha yoga: Bekkenbodem liggend activeren; Diepe bekkenbodemlaag; stevig opgericht zitten; Staande driehoek.
Inzicht yoga: Aandacht en compassie voor beperkingen; Een vriendelijke open houding naar jezelf

Lees meer

Hosting door Studio Projectie