Met elkaar konden we heel rustig en synchroon vijfenveertig minuten de staande oefeningen doen.  We stonden ook stil om de zintuigen te activeren. We keken naar al het zacht bewegende groen; we vingen  de geuren op; we voelden de wind tegen de huid en merkten de frisheid van de ochtend in het bos op. En later aan het einde van de les proefden we het fruit. We speelden met het bewust de aandacht richten op “buiten”, “op binnen” en met allebei in contact.

Na drie kwartier zijn we naar de mat gegaan om een bodyscan te doen, met compassie en vriendelijke aandacht voor het lichaam en wat extra oefeningetjes voor de onderrug. Zo lieten we de stilte en rust  binnen toe. We waren er eens  een keertje voor het lichaam en niet andersom.

Om het samen zijn en het toch op jezelf zijn te versterken en opnieuw te ervaren hebben we, weer zittend, de klank OHM een aantal keren herhaald.  De klanken kwamen eerst aarzelend maar uiteindelijk klonk er een duidelijke krachtige gezamenlijk OHM. Verbindend en omhullend.

OHM herinnert ons eraan dat we onderdeel zijn van  dat wonderlijke onnoembare grote geheel. Een geheel dat leven geeft en blij maakt en een geheel wat neemt en wat ons ook verdrietig maakt. In het klein en in het groot.

Ik dank nogmaals mijn leerlingen. Ik hoop nog lang met jullie  samen te kunnen oefenen om alle aspecten in ons lichaam en van het leven in mildheid te kunnen erkennen en iedere keer me te laten verassen door de onverwachte schoonheid van ontmoetingen en de natuur.

Na deze goede ervaring  heb ik besloten om in de vakantie iedere maandag om 9:15 uur  buiten een yogales  te geven ( bij slecht weer binnen). De opbrengst van het lesgeld is voor een zieken-en weeshuis in Nepal.

Jenneke

Hosting door Studio Projectie