Cursus compassie met mindfulness en yoga

Wat kan compassie voor je betekenen aan je leven? Wat kan compassie toevoegen aan je eventuele yoga- en mindfulness-beoefening?

Compassie (of mededogen) is het vermogen ons betrokken te voelen bij stress, pijn en andere vormen van ‘lijden’ zowel voor anderen als voor onszelf. Het gaat samen met de wens deze pijn en ‘dit lijden’ te verlichten en de bereidheid om daarin verantwoordelijkheid te nemen. Compassie zorgt voor een gezonde relatie met onszelf en ook voor meer openheid en mededogen voor anderen.

De kwaliteiten van compassie zijn o.a. tolerantie, inlevingsvermogen, een zorgzame erkennende houding, mildheid en het openstaan voor alle aspecten van het leven zoals medeleven en bovenal ook medevreugde. Iedereen heeft deze kwaliteiten maar waardoor zijn ze ondergesneeuwd en worden ze niet benut?

Deze aspecten komen uitvoerig aan de orde in mijn workshop en cursus, waarin naast de theorie  het zelf ervaren door middel van visualisaties en meditaties centraal staat.

Je zou de weg van compassie in combinatie met mindfulness en yoga ook een spirituele weg kunnen noemen. Het kan ons namelijk helpen om minder zwaar aan onszelf te tillen en minder gehecht te zijn aan ons ego (Een gezond ego is prima en noodzakelijk). Naast het openstaan voor jezelf en voor anderen is er ook een openstaan voor het mysterie van het leven zelf; het wonder van ons bestaan. Dat “onvoorstelbare” wordt in stilte, met aandacht en de zachte, openende en vriendelijke hartkwaliteit een échte ervaring.

Er is geen ruimte voor sentimentaliteit maar wel voor de juiste motivatie en moed om je te bevrijden van wat je weerhoudt om de juiste voorwaarden te scheppen. Dat wil zeggen voorwaarden om zonder al te veel stress, met een zekere lichtheid, je eigen koers te varen met de mensen en in en met de wereld om je heen. Ook in de hectiek van het moderne leven van nu.

Ik heb tientallen jaren als creatief therapeut met vroeg getraumatiseerde volwassenen gewerkt.   Daarnaast heb ik ruime ervaring opgedaan (15 jaar) met yoga, mindfulness en compassie. Ik heb erkende opleidingen hiervoor gevolgd en de nodige certificaten gehaald, en aan den lijve veel ervaringen hiermee opgedaan. Het zijn de ervaringen met cliënten en leerlingen die me stimuleren altijd weer op onderzoek uit te gaan. En dat geldt zeker ook voor mijn ervaringen met de mensen om me heen die voor mij van betekenis zijn en waar ik om geef. Ik mag natuurlijk Ook niet mijn verwondering vergeten voor de pracht van de natuur in al zijn vormen en de mogelijkheden die ik heb om te spelen en scheppen. Ook die maken mij tot wie ik nu ben en wat ik nu doe.

Jenneke van Doorn

Lente 2019

Data en tijden van de cursus

Op zaterdagmiddag 13:45 – 16:15 uur

September 21 en 28; Oktober 12; November 2; December 14 (terugkommiddag)

Lesgeld

€210,- incl. reader, oefeningen en btw

Zie voor nadere informatie over de kennismakingsworkshop

 

Hosting door Studio Projectie