Lymfe, onderdeel van het afweersysteem. Vrije Stromen (deel 2)

tOns afweersysteem is grotendeels gebaseerd op het werk van witte-bloedlichaampjes, die zoals ook andere cellen van het bloed, worden gemaakt in het merg van onze grote botten. Die witte bloedlichaampjes (er zijn heel veel verschillende soorten) maken antistoffen, indien ze in contact komen met lichaamsvreemde stoffen.

De lymfeklieren zijn een soort filter, een zuiveringssysteem, dat ervoor zorgt dat afvalstoffen uit het lymfevocht worden gefilterd. De lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die infecties en tumoren helpen bestrijden. In de lymfklieren zitten dus vooral veel witte bloedlichaampje. De specifieke witte bloedlichaampjes die daarbij een rol spelen heten lymfocyten.

De naam lymfeklieren is een beetje raar want er wordt in die lymfeklieren feitelijk niets gemaakt (zoals in alle andere ‘echte’ klieren). Ze moeten het daar dus gewoon doen met de bovengenoemde witte bloedlichaampjes. Deze klieren zijn ook een soort opslagplaats (voor als het nodig mocht zijn) van een legertje van die afweercellen (lymfocyten).

Het is belangrijk om de circulatie van het lymfevatenstelsel, net zoals de aderlijke bloedsomloop te stimuleren door:

  • De buikademhaling.
  • Het ademen door de iets toegeknepen stemspleet, daardoor ontstaat een zacht raspend geluid. Ujjayi ademhaling.
  • Diep ademen door de neus, met verwijden van de neusgaten. Alsof je een heerlijke geur opsnuift…… Dat masseert de borstbuis in de borstholte, daar bevindt zich het grootste lymfevat.
  • En schudden…..en lichaamsbeweging.

Oefening op de rug om het stromen van de  lymfe in armen en benen te stimuleren.

Ga ontspannen liggen op een stevige zachte ondergrond. Til de armen en benen van de grond zoals deze embryo. De houding vraagt overgave. Misschien niet eens zo eenvoudig in deze tijd. En dan schut je schouders en heupen, ellenbogen, polsen, knieën en enkels los. Houd het twee minuten vol en adem door.

Een collega van de yogaopleiding ging een extra cursus doen in een ashram in India. Het is al jaren geleden. Een ding kan ik me nog herinneren van haar verhalen over dit avontuur. De eerste week moesten ze niets anders doen dan de hele dag schudden, een week lang……..Nu snap ik waarom . Het voelt heerlijk ook als je het iedere dag eventjes doet. Je ervaart heerlijke tintelende, stromende sensaties en een soort verruiming en lichtheid in het lichaam.

 

Jenneke van Doorn