Zo vrij als een vogel (deel I)

Zo vrij als een vogel …maar eerst aandacht voor de nieren, de blaas en de lever.

Zolang er mensen zijn, bestaat het verlangen om zo vrij te zijn als een vogel, om vleugels te hebben die je laten uitstijgen boven angst, zorgen en verdriet. Als kind vond ik die vrijheid in spelen; als kunstenaar in het schilderen en het maken van beelden en installaties. Toen ik verder zocht vond ik soms, – want zo eenvoudig is het niet-, vrijheid via het lichaam door yoga en meditatie. Ik kom hier in april op terug.

Ik ontdekte dat lucht geen weerstand heeft door mijn vingertopjes te volgen als ik mijn armen zijwaarts heel langzaam op en neer laat gaan op de ademenergie. Het voelt zo licht aan en ook al heb ik dat ongelooflijk vaak gedaan het blijft vooral als we het samen doen een prachtige ervaring. Zo licht als een veertje voelt het.

Na de winter voelt het lichaam echter helemaal niet licht, maar zwaar en moe aan. Het immuunsysteem is vaak ook wat zwakker; verkoudheid alom. Om weer lichtheid te kunnen ervaren hebben we extra aandacht en oefeningen nodig voor de energiebanen (Meridianen) van de nieren, van de (gal)blaas en van lever en milt. Dat zal zorgen voor ontgiften, loslaten, doorstromen en versterken van deze organen.

Organen in de buik 

Er is een wisselwerking tussen emoties als angsten verdriet, piekeren en onrust maar ook tussen blijdschap en deze organen. Er vallen de laatste weken wat meer traantjes op de yoga mat en dat is niet gek want juist deze oefeningen werken ook door op emoties die losgelaten kunnen worden. Juist deze tot nu toe onrustige stormachtige maand maart vraagt om yogaoefeningen voor deze buikorganen en energiebanen.

Op de tekening zie je slechts een klein stukje van de nieren. Ze liggen in het lichaam achter de onderste ribben.

Open held houding

De open-held-houding (Virabhadrasana 2) is o.a.  zo’n oefening. Zij laat de binnenkant van de benen strekken. Daar lopen de energiebanen van lever, milt en nieren. Als je tijdens de oefening via de adem steeds meer in je bekken zakt kan de energie van het tweede chakra vrij gemaakt worden en gaan stromen. Deze energie is licht, speels, creatief en maakt vrij om je als een bloem te openen.

Ook voor de lever en blaas zijn vele oefeningen en asana’s te doen zoals de kikvorshouding, voorwaartse buigingen en eenvoudige draaiingen. We gaan ook volop doen.

Het is ook goed om de buitenlucht en de natuur wat meer op te zoeken, je te verwonderen, en geïnspireerd te raken door al die lentebodes in verschillende vormen; door de frisse wind, de kracht van de bolgewassen, de heldere kleuren van de narcissen en forsythia, en door de zon als die er is. En natuurlijk die vogels, vrij als ze zijn, vliegen ze af en aan om nestjes te bouwen en sjilpen dat het een lieve lust is. Ik krijg zowaar zin om mijn ‘nest’ grondig schoon te maken.

Kom je ook? Speciaal om de lente te vieren op 7 april van 6.00 tot 9.00 uur

Eerst een vogelexcursie door Frits van der Sluis (stadsbioloog) en daarna yoga en meditatie en dan samen ontbijten.

Jenneke

Hosting door Studio Projectie