foto Jenneke

Ik werd een paar weken geleden opgebeld door een yoga-leerling. Olga, (niet haar echte naam) twijfelde of ze wel weer moest gaan beginnen met yoga. Ik wist dat er nogal wat op haar bordje terecht was gekomen. Ze had veel zorg moeten verlenen naast al haar ‘gewone’ werkzaamheden en dat had de nodige stress en druk opgeleverd. Heel begrijpelijk. Ze vertelde toen ook dat ze na een yogales altijd heel goed sliep, de les altijd heel prettig vond en de volgende dag regelmatig rugklachten had.

Ik vertelde haar dat ik in de vakantie ook nogal last van mijn rug had gehad. Mijn conclusie was (uiteindelijk) dat ik toch teveel van mezelf had gevraagd in de aanloop naar de zomervakantie en dat mijn lichaam, nu er tijd voor was en ik er open voor stond, protesteerde en van zich liet horen. Ik heb het uiteindelijk goed zelf kunnen oplossen met iedere dag uitgebreid speciale yogaoefeningen te doen. (Overigens had ik wel eerst een deskundige laten onderzoeken om iets ernstigs uit te sluiten). Ik hield de oefeningen vol, ook toen het niet direct verbeterde. Na verloop van tijd was het over en door het vele oefenen voelde ik me ook weer stabieler en energieker en meer in contact met mezelf.

Yoga betekent voor mij ‘thuiskomen in mezelf’ en vooral mezelf toestaan te zijn zoals ik ben. Dat is de kern van yoga. Dat betekent erkennen wat niet kan en respect tonen voor je beperkingen. En dat er soms verdriet en pijn is. En Stress. Dat hoort erbij.

Dus wees niet bang voor emoties of pijn die juist als je je verzacht en ontspant naar boven kunnen komen. Daarnaast kan het een geweldige opluchting zijn om niet te hoeven voldoen aan wat anderen misschien vinden of wat we zelf(!) misschien vinden wie we zouden moeten zijn.

Waarschijnlijk zijn er meer mensen zoals Olga die zich schamen of het vervelend vinden om emoties of pijn tegen te komen in de yogales (en daarbuiten). Het belangrijkste is dat jij je veilig voelt in je groep, bij mij als docent. Dan kun je compassie beoefenen naar jezelf.  Verzachten en erkennen dat er soms ook pijn is en weten dat je niet de enige bent maar dat iedereen daar wel eens mee te maken heeft. Kwetsbaar mogen zijn maakt je uiteindelijk ‘sterk’ en een vollediger mens. En dat geldt voor vrouwen en voor mannen.

Ik geef toe, het vraagt om moed want we hebben dat meestal niet geleerd. Ik nodig je uit om ook naar de yogales te komen als je je niet helemaal ’goed’ voelt.

Jenneke

 

Hosting door Studio Projectie